Karadeniz İklimi Türleri ve Özellikleri
13 Temmuz 2024

Karadeniz İklimi Türleri ve Özellikleri

Karadeniz İklimi

Karadeniz Bölgesi, Türkiye'nin en çok yağış alan bölgesidir ve bu yağışlar nedeniyle bölgenin büyük bir kısmı ormanlık alandır.

Karadeniz Bölgesi'nde ve Marmara Bölgesi'nin Karadeniz'e bakan kıyılarında ve Kuzey Anadolu'nun Karadeniz yamaçlarında görülen iklime Karadeniz iklimi adı verilir. Ülkemizde oldukça geniş bir alanı kapsamaktadır.

Karadeniz İkliminin Özellikleri

Karadeniz ikliminin belirgin özellikleri şu şekildedir:

  • Karadeniz iklimi hemen hemen yılın her mevsimi yağışlıdır. Bu yağışlar zaman zaman kent merkezlerinde ve dere yataklarına yakın kırsal alanlarda sel ve heyelan gibi doğal afetlere yol açmaktadır.
  • Doğu Karadeniz Bölgesi'nde en fazla yağış sonbahar mevsiminde, en az yağış ise ilkbaharda görülür.
  • Batı Karadeniz Bölgesi'nde de en fazla yağış sonbaharda, en az yağış ilkbaharda görülür, ancak Doğu Karadeniz’e kıyasla yağış miktarı neredeyse yarı yarıya daha azdır.
  • Orta Karadeniz'de ise en fazla yağış kış aylarında, en az yağış ise yaz aylarında görülür.
  • Karadeniz iklimine sahip bölgelerde kış aylarında kar yağışı görülme ortalaması 18 gündür.
  • Karadeniz Bölgesi'nin yıllık hava sıcaklığı ortalaması 13.15 derecedir.
  • Yılın en sıcak ayı olan Temmuz ayında ortalama sıcaklık 23.24 derece civarındadır. Temmuz ayında bile serin sayılabilecek bir sıcaklığa sahiptir. Gündüz hava sıcak gibi görünse bile geceleri, özellikle ormana yakın kesimlerde güneşin batması ile hava sıcaklığında soba yakmayı gerektirecek kadar bir düşüş yaşanır. Yani Karadeniz ikliminde yaz aylarında bile gündüz ne kadar sıcak olursa olsun, gece ısınmak için ısıtıcı kullanmak zorundasınız.
  • Yıllık sıcaklık farkı 12.15 derecedir.
  • Karadeniz Bölgesi'nin hakim olduğu bitki örtüsü ormandır. Birçok ağaç türünü barındıran yemyeşil ormanlar bulunmaktadır. Alçak kesimlerde kışın yaprağını döken yayvan yapraklı, yükseklik arttıkça, iklim değişmesi sebebi ile karma yapraklı ağaçlar görülmektedir. Daha yükseklerde ise iğne yapraklı ağaçlar ve alpin çayırlar bulunur.
  • Karadeniz iklimi, rakım olarak deniz seviyesinden yüksekliği 2000 metre olan bölgeler vardır. O kadar ki, bazen Karadeniz'de yolculuk yapan kimseler yoğun sisten dolayı kendilerini bulutların içinden geçiyor zanneder. Yükseklik arttıkça havanın sertliği de artar. Bu tarife en uygun örnek ise Bolu Dağı'dır.
  • Karadeniz ormanlarında, alçak kesimlerde geniş yapraklı ağaçlar, yukarı kesimlerde ise köknar, ladin, çam gibi iğne yapraklı ağaç türleri görülmektedir. Kıyı dağlarının iç kısımlarında ise step bitki örtüsü hakimdir.

Ek Bilgiler

Karadeniz İklimi'nin biyolojik çeşitliliği de oldukça zengindir. Bölge, endemik bitki türleri ve çeşitli hayvan türleri bakımından zengindir. Ayrıca, bu iklimin etkisi altında yetişen çay, fındık ve mısır gibi tarım ürünleri bölgenin ekonomik yapısında önemli bir yer tutar.

Özetlemek gerekirse, Karadeniz iklimi Türkiye'nin en nemli ve yağışlı iklim tiplerinden biridir. Bu özellikleri nedeniyle bölge, hem doğal güzellikleri hem de biyolojik çeşitliliği ile dikkat çeker.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

soru

Sude

28 Nisan 2024 Pazar

Bence fazla uzun kısaltabilirdin

Cevap yaz
1. Cevap
cevap

Admin

Sude hanım, yorumunuz için teşekkür ederim. Belki de haklısınız, biraz daha kısa ve öz olabilirdi. Gelecek yazılarımda bu noktaya dikkat edeceğim. Görüşleriniz benim için önemli. Teşekkürler!

2. Cevap
cevap

Ebru

Merhaba, Sude Hanım. Makalenin yeterli uzunlukta olduğu görülmekte olup, yorumunuza saygı gösteriyorum. Ancak, bu sayfadaki makalelerden ilkokul, ortaokul ve lise öğrencileri ödev, proje gibi amaçlarla faydalanmaktadır. Bu nedenle açıklayıcı ve uzun makaleler bilgilendirme açısından faydalı olmaktadır. Makale konusu, Karadeniz iklimi olup, coğrafya dersiyle yakından ilgilidir. Umarım, öğrenciler iyi şekilde faydalanır.

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Popüler İçerikler

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Almanya Bitki Örtüsü Türleri ve Özellikleri

Almanya Bitki Örtüsü Türleri ve Özellikleri

Coğrafya İklim Bilgisi

Coğrafya İklim Bilgisi

Çin İklimi Türleri ve Özellikleri

Çin İklimi Türleri ve Özellikleri

Erzurum İklimi Özellikleri

Erzurum İklimi Özellikleri

Akdeniz İkliminin Özellikleri Nelerdir?

Akdeniz İkliminin Özellikleri Nelerdir?