Küresel İklim Değişikliği
13 Temmuz 2024

Küresel İklim Değişikliği


Dünyamızın yörüngesi her 23 bin yılda bir değişmektedir. Bu doğal sürece bağlı olarak güneş ışınlarının geliş açısı değişir ve buna bağlı olarak dünyanın ortalama sıcaklıkları da değişir, böylece doğal küresel iklim değişiklikleri ortaya çıkar. Küresel iklim değişikliklerindeki diğer doğal unsurlar arasında güneş lekeleri de bulunmaktadır.

İnsan Etkisi ve Kuvvetlenmiş Sera Etkisi

Ancak doğal küresel iklim değişiklikleri son yüzyılda insan eliyle hızlandırılmıştır. Atmosfer, güneşten gelen ışınları hapsederek dünyanın doğal sıcaklığını dengede tutar ve böylece gezegenimiz yaşanabilir bir yer olur. Ancak, hızlanan ormansızlaştırma süreci ve sanayileşmenin hızla ilerlemesi nedeniyle atmosferdeki karbon oranı artmaktadır. Özellikle fosil yakıtların yoğun kullanımıyla atmosfere daha fazla karbon salınmaktadır. Atmosfere salınan karbondioksit gibi sera gazları atmosferde hapsolmakta ve böylece dünyanın ısısı yükselmektedir. Bu süreç 'kuvvetlenmiş sera etkisi' olarak adlandırılır.

Fosil Yakıtlar ve Ormansızlaştırmanın Etkileri

Özetle; fosil yakıtların yoğun kullanımı ve kesilen ağaçların yerine yenilerinin dikilmemesi, bu doğal kaynakların kendini yenilemesine izin verilmemesi, atmosferdeki karbondioksit, metan ve ozon gazlarının artmasına neden olarak küresel ısınmaya yani küresel iklim değişikliklerine yol açmaktadır. 19. yüzyılın sonlarında belirginleşen iklim değişiklikleri son yıllarda iyice hissedilir hale gelmiş ve son yarım asırda küresel sıcaklık rekorları kırılmıştır.

Buzulların Erimesi ve Deniz Seviyesinin Yükselmesi

Küresel iklim değişikliği ile kutup bölgelerindeki buzullar erimeye başlamış, dağların yüksek tepelerindeki vadi buzulları çözülmüştür. Buzulların erimesi deniz seviyesini ve ısısını değiştirmeye devam etmektedir. Canlıların yaşamlarını etkileyen en önemli doğa olayları sıcaklık, yağış, nem ve rüzgarlardır. Değişen sıcaklıklar, nem oranları ve rüzgarlar canlıların bilinen çeşitlerinde değişikliğe neden olacak, bazı türler evrimleşerek yeni küresel şartlara uyum sağlayacak, bazı türler ise tamamen yok olacaktır. Ayrıca, kutuplardaki erimeyle birlikte deniz seviyesi yükselecek ve bazı kara parçaları tamamen su altında kalacaktır. Rüzgarlardaki değişim tropikal kasırgaların yönünü değiştirecek, daha büyük tufanlara neden olacaktır.

Tarım, Gıda Güvenliği ve Sağlık Üzerindeki Etkiler

Küresel iklim değişikliği sebebiyle bazı bölgelerde sıcaklık çok düşecek ve bazı bölgelerde çok yükselecektir, bu yüzden tarımsal ürünlerde çeşitlilik azalacak ve kıtlık sorunları ortaya çıkacaktır. İklim değişikliği nedeniyle yeni hastalıklar ortaya çıkacaktır. Atmosferdeki aşırı kirlenme ve gaz oranındaki bozulmalar yüzünden asit yağmurlarının sayısı artacaktır. Toprağın yüzeyindeki kimyasal ve fiziksel değişimler yer altı sularını etkileyecektir.

Türkiye ve İklim Değişikliği

Türkiye, bulunduğu coğrafi konum itibariyle birçok ülkeyi doğrudan etkileyen kasırga ve tsunamilerden direkt olarak etkilenmemektedir. Ancak küresel iklim değişikliği Türkiye’yi dolaylı olarak etkilemektedir. Özellikle kuraklık, sel, değişen sıcak ve soğuk hava dalgaları, mevsim dışı görülen dolu yağışları Türkiye'nin afet yönetimi çalışmaları arasında olmalı ve bilinçlendirme çalışmaları artırılmalıdır. Bugün dünya devletleri küresel iklimin korunması amacıyla birçok antlaşmaya imza atmakta ve kamu spotları hazırlayarak mümkün olduğunca fazla insana ulaşmaya çalışmaktadır.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Erzurum İklimi Özellikleri

Erzurum İklimi Özellikleri

İklim Türleri ve Özellikleri

İklim Türleri ve Özellikleri

Haber Bülteni

Güncel

Akdeniz İklimi Türleri ve Özellikleri

Akdeniz İklimi Türleri ve Özellikleri

Güncel

Almanya Bitki Örtüsü Türleri ve Özellikleri

Almanya Bitki Örtüsü Türleri ve Özellikleri

Güncel

Tropikal İklim Türleri ve Özellikleri

Tropikal İklim Türleri ve Özellikleri