Akdeniz İklimi Türleri ve Özellikleri
11 Temmuz 2024

Akdeniz İklimi Türleri ve Özellikleri

Akdeniz İklimi

Akdeniz iklimi, yazları sıcak ve kurak, kışları ise ılık ve yağışlı olan bir iklim tipidir. Doğal bitki örtüsü makidir. Maki, yaz kuraklığına dayanıklı, kısa ve bodur ağaçlardan oluşan bir bitki topluluğudur.

Akdeniz İkliminin Özellikleri

Akdeniz iklimi, belirgin özellikleri ile diğer iklim tiplerinden ayrılır. Bu özellikler şu şekildedir:
  • Yazlar sıcak ve kurak, kışlar ılık ve yağışlıdır.
  • Yaz sıcaklığı, güneş ışınlarının düşme açısına bağlı olarak, kuraklık ise alçalıcı hava hareketlerine bağlı olarak gelişir.
  • En sıcak ay ortalaması 28 ila 30°C, en soğuk ay ortalaması ise 8 ila 10°C'dir. Yıllık ortalama sıcaklık 18°C'dir.
  • Kar yağışı ve don olayı çok ender görülür.
  • En çok yağışı kışın, en az yağışı ise yazın alır.

Akdeniz İkliminin Görüldüğü Yerler

Akdeniz iklimi, Akdeniz'e kıyısı olan ülkeler başta olmak üzere, dünyanın farklı bölgelerinde de görülmektedir. Bu iklim tipi şu bölgelerde etkilidir:
  • Akdeniz'e kıyısı olan ülkeler (Libya, Mısır ve Lübnan hariç)
  • Avustralya'nın güneybatısı
  • Güney Afrika Cumhuriyeti Kap bölgesi
  • Şili'nin orta kesimleri
  • Kuzey Amerika'da California ve çevresi

Türkiye'de Akdeniz İklimi

Türkiye'de Akdeniz iklimi, özellikle Akdeniz Bölgesi'nde Toros Dağları'nın denize bakan yamaçlarında 800 ila 1000 metre yüksekliğe kadar olan alanlarda görülmektedir. Kıyı boyundan kuzeye gidildikçe iklim karakterinde değişiklikler gözlemlenmektedir. Akdeniz iklimi, Ege ve Güney Marmara bölgelerinde de etkisini göstermektedir. Ayrıca Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nin batısında da bu iklimin etkileri görülmektedir.

Bitki Örtüsü

Akdeniz ikliminin doğal bitki örtüsü makidir. Maki; mersin ağacı, defne ağacı, koca yemiş, zeytin, zakkum, keçiboynuzu ve benzeri bitkilerden oluşan bir topluluktur. Bu bitki türleri, yaz kuraklığına dayanıklı olmaları ile bilinirler.

Yağış ve Sıcaklık

Akdeniz ikliminde kışın görülen yağışlar cephesel kökenlidir. Cephesel yağışlar en fazla bu iklimde görülmekle beraber, yıllık yağış miktarı yükseltiye göre değişim gösterir. Cephesel yağışlar Nisan ve Mayıs aylarında görülmektedir. Ortalama yıllık yağış miktarı 600-1000 mm arasındadır. Yaz günlerinde, özellikle Ağustos ayında sıcaklık değerleri çoğu kere 40°C'nin üzerine çıkabilmektedir.

Sonuç

Akdeniz iklimi, sıcak ve kurak yazları, ılık ve yağışlı kışları ile karakterize edilen bir iklim tipidir. Bu iklim, Akdeniz'e kıyısı olan ülkeler başta olmak üzere, dünyanın çeşitli bölgelerinde de etkili olmaktadır. Türkiye'de özellikle Akdeniz, Ege ve Güney Marmara bölgelerinde bu iklimin etkileri belirgin bir şekilde hissedilmektedir.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

soru

Serpil

13 Mayıs 2024 Pazartesi

antalyada yaşıyorum ve iklimini çok seviyorum yazları çok sıcak olsada

Cevap yaz
1. Cevap
cevap

Admin

Serpil Hanım, Antalya'nın iklimini sevmeniz gerçekten güzel. Yazların sıcak olması bazen zorlasa da, deniz ve doğa ile iç içe olmak bu sıcakları unutturuyor diye düşünüyorum. Antalya'nın güzelliklerinin tadını çıkarmanız dileğiyle!

2. Cevap
cevap

Dehri

Merhaba , bende iç anadolu insanı olup evlilik dolayısıyla akdeniz bölgesine yerleşen biriyim , 3 yıldır alışamadım hâlâ zorluk çekiyorum resmen klimaya bagli yaşıyoruz . Ama kışın daha iyi iklimi oluyor . Doyumsuz bir manzarası her yerin yeşil ve maviye boyanması tüm kötü düşünceleri atıyor insanın kafasından mutlaka gezip görmelisiniz.

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Hatay İkliminin Özellikleri

Hatay İkliminin Özellikleri

Haber Bülteni

Güncel

Ilıman İklim Türleri ve Özellikleri

Ilıman İklim Türleri ve Özellikleri

Güncel

Akdeniz İkliminin Özellikleri Nelerdir?

Akdeniz İkliminin Özellikleri Nelerdir?