Hindistan İklimi Hindistan İklim Özellikleri
06 Temmuz 2024

Hindistan İklimi Hindistan İklim Özellikleri

Hindistan İklimi

Hindistan, Güney Asya'da yer alması dolayısıyla birkaç farklı iklim türüne ev sahipliği yapmaktadır. Ülkede genel olarak üç ana iklim türü görülmektedir: sıcak iklim, ıslak iklim (muson iklimi) ve serin iklim. Hindistan'ın büyük bir kısmında muson iklimi hakimdir. Muson iklimi, yoğun yağışlar ve okyanusun etkisiyle sert esen rüzgarlarla karakterize edilir. Yazlar ılık ve yağışlı, kışlar ise kurak ve soğuktur. Ekvatora yakın bölgelerde yağış miktarı artarken, kuzeye doğru yükselti ve enlemin etkisiyle sıcaklık azalır. Yağışlarla birlikte sıcaklık değerlerinde de farklılıklar gözlemlenir.

Muson İklimi Çeşitleri

Muson iklimi, Güneybatı Musonu ve Kuzeydoğu Musonu olmak üzere ikiye ayrılır. Güneybatı musonları, haziran ve eylül ayları arasında yağışlı geçer. Bu dönemde Hindistan'ın büyük bir kısmı yoğun yağış alır. Kuzeydoğu musonları ise ekim ve şubat ayları arasında görülür ve tahrip edici nitelikte yağışlara sahiptir. Hindistan, kasım ve şubat ayları arasında serin bir iklime sahiptir. Şubat ayından sonra sıcaklıklar artmaya başlar ve nisan, mayıs ve haziran aylarında sıcaklık en yüksek seviyelerine ulaşır (40-45 derece). Güney bölgelerinde sıcaklık daha fazladır ve nem oranı %85 civarındadır. Mayıs sonlarına doğru sağanak yağışlar, nem artışı ve fırtınalarla muson iklimi iyice hissedilir. Yağmurlar ülkenin genelinde etkili olur ve muson döneminde her gün yağmur yağar, aşırı nem görülür. Ekim sonrasında muson etkisi azalır ve kuzeyde hava soğur. Bu dönem, turistlerin ülkeyi en çok ziyaret ettiği zamandır.

Muson Yağmurlarının Bölgesel Farklılıkları

Muson yağmurları Hindistan'ın bölgelerine göre değişiklik gösterir. Dağlık bölgelerde yükseltiye bağlı olarak yağış miktarı artar. Dünyanın en fazla yağış alan yerleşim yeri olan Çerapunçi, Hindistan'da bulunmaktadır. Yağış alan bölgelere göre bitki örtüsü de farklılık gösterir. Aylarca devam eden sağanak yağmurlar, yaban hayatının yanında insan hayatını da olumsuz etkiler. Seller büyük can kayıplarına neden olur. Hindistan'ın güney bölgesinde her yıl yaşanan sellerde yerleşim alanları büyük zarar görmektedir. Kıyı kesimleri iç bölgelere göre daha yağışlı geçer.

Hindistan İklim Özellikleri

  • Hindistan, dünyanın en yağışlı ülkelerinden biridir.
  • Yükseltiye bağlı olarak Himalayalar her ne kadar karlı olsa da, ülkede sıcaklık nadiren 0 derecenin altına iner.
  • İklime bağlı olarak ülkenin %75'i ormanlarla kaplıdır.
  • Birçok çeşit yabani bitki ve hayvan bu ülkede yaşar. Her yıl yaşanan sel felaketleri bazı bitki ve hayvan türlerini yok etmektedir.
  • Küresel ısınmanın hızlandığı düşünüldüğünde, iklim değişikliği tüm dünyada ve özellikle Hindistan'da kaçınılmaz olacaktır.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Tropikal İklim Türleri ve Özellikleri

Tropikal İklim Türleri ve Özellikleri

Coğrafya İklim Bilgisi

Coğrafya İklim Bilgisi

Çin İklimi Türleri ve Özellikleri

Çin İklimi Türleri ve Özellikleri

Akdeniz İklimi Türleri ve Özellikleri

Akdeniz İklimi Türleri ve Özellikleri

İzmir'in İklimi Özellikleri ve Faydaları Nelerdir?

İzmir'in İklimi Özellikleri ve Faydaları Nelerdir?